Alcsútdobozi arborétum

Utazás

Hóviráglesen

Még nyílnak az Alcsútdobozi Arborétumban a hóvirágok. Március közepéig még biztosan így lesz, ha esetleg fagyosabb az idő, akár tovább is. Az odalátogatót nem mindennapi látvány fogadja. Hektárnyi méretekben sűrű hóvirágszőnyeg borítja az angolpark déli részét, de elszórtan az egész területen. Itt található Magyarország legnagyobb hóvirág mezeje, de találhatunk itt krókuszokat és még csak zöldellő nárciszokat is vagy éppen kibújó tulipánokat. Egyszóval lépten-nyomon tavaszi virágokkal borított csoda szép erdőben sétálhatunk. Érdemes ellátogatni egész tavasszal, egész napos program mindenképpen, de az ott dolgozók azt mondják a nyári szent jános bogaras túra a legizgalmasabb.

Hóvirág

Letérni az ösvényről elviekben tilos, de nem ritka a hóvirágok között lapuló fotós.

Fotós

bejáratnál Hóvirág Panni fogadja a gyerekeket. Majd afféle nyomozós játékra kalauzolja az odalátogatókat. Kereshetjük az arborétum legöregebb fáját, számolhatjuk a kastély ablakait, vagy éppen a hóvirág népi nevét találgathatjuk.

József nádor herceg alapította angolpark területén valaha kastély, medve, baba és pálmaház állt. A kastély egy rejtélyes tűzvészben elveszett, de a medveházba bebújhatunk. Medvéknek hűlt helyét találhatjuk már, úgy hogy biztonságos.

Budapesttől az M1-esen utazva 40 km után Bicske felé kell letérni, majd Felcsút után Alcsútdoboz következik. A falu közepén jobbra és irány az arborétum. Az arborétum szerdától vasárnapi látogatható.